10. adventní okénko: SLEVA na fantasy z tohoto roku
"Ze všech 63 neskutečně dobrých sladkostí se dá těžko vybrat a doporučit ta nejlepší a nejlahodnější, ale určitě stačí postavit na stůl váhu, nakoupit mouku, cukr a vejce, ušlehat krém či uvařit pudink… A pak už jen začít podle popisu," říká populární cukrářka a autorka RODINNÝCH RECEPTŮ Helena Vybíralová.
Tentokrát si k pečení přizvala tři kolegyně Libuši, Marii a Janu. Všechny ovládají cukrářské řemeslo na jedničku. A hvězdičku k tomu. Dávno objevily, že i něco tak všedního, jako je pečení cukroví, dortů, koláčů nebo řezů, může být věda, umění a krása zároveň. Více se dovíte v rozhovorech s nimi. Určitě si je přečtěte. A hlavně PEČTE, TVOŘTE, BAVTE SE!
Cukráři z nich tvořili neuvěřitelné sladké dobroty. Některé z úprav, starých i dvě stě let, se dochovaly dodnes a v českých a moravských rodinách doslova zdomácněly.
Kniha obsahuje 63 takovýchto receptů. A je pravda, že všechny řezy, krémové dortíky i pasionky převelice chutnaly na zámeckých stolech stejně jako v současných domácnostech.
Mnohé z bezlepkových receptů vymyslela sama autorka knížky. Závan vůní z její kuchyně i tentokrát lákal ke stolu každého, kdo procházel kolem jejího domu. Krátké zastavení nikdo z pozvaných neodmítnul.
"Bezlepkové sladkosti nejsou sice pro většinu našich domácností ještě zrovna typické, ale cukrářek, které takto pečou, rapidně přibývá. Zkusila jsem to také. Chce to jen odhodlání, čas a přesvědčení o tom, že i bezlepkové pečení je zajímavé a hlavně si všichni náramně pochutnají. Příprava je jednoduchá a výsledek… prostě skvělý. Objevila jsem báječný svět bezlepkových surovin a opravdu mohu vánoční rohlíčky, linecké hvězdičky, sádlové karobky, pařížské rohlíčky, pekánky s badyánem nebo řez Mauritius vřele doporučit," říká Helena Vybíralová.