Nina Špitálníková: Svědectví o životě v KLDR 2 – již SKLADEM

Cesta z těsta - Velikonoční beránek

archiv revue
Blíží se Velikonoce a jedním ze symbolů tohoto svátku je beránek. V rodině, kde si na svátky nemohli dovolit jehněčí, se pekl sladký beránek ve formě. Většinou býval z piškotového nebo kynutého těsta. Jenže to rychle osychá. Podělím se s vámi o jednoduchý recept z třeného těsta.

Kuchařka Cesta z těsta je členěná na roční období, a tak se v ní budete lépe orientovat. Nejen že v této publikaci najdete spoustu skvělých a chutných receptů, ale také mnoho krásných fotografií. Hezky jsou v ní rozepsané zvyky a tradice, které nás v daném období čekají.

A teď už slíbený RECEPT NA VELIKONOČNÍHO BERÁNKA

Na středního beránka budete potřebovat:

60 g změklého másla

130 g cukru moučka

Vanilku nebo vanilkový cukr

3 celá vejce

250 g smetany ke šlehání

250 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

100 g rozinek (nebo sušeného ovoce)

Troška rumu



Postup

Máslo, moučkový cukr a vanilku třeme do pěny. Do ní pak postupně zamícháme vejce. Pokud pracujeme s robotem, použijeme plochou metlu a střední rychlost. Když je těsto pěkně nadýchané a rozmíchané, přidáme střídavě asi natřikrát smetanu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Závěrem už jen ručně vmícháme rozinky nebo jiné sušené ovoce namočené v rumu,

Těsto nalejeme do formy řádně vymazané máslem a vysypané hladkou moukou. Pečeme v rozehřáté troubě na 175 °C podle velikosti asi 50 minut. Zda je hotovo, zkusíme špejlí. Pak vyklopíme na mřížku.

 

TIP

  •         Rozinky nebo sušené ovoce je lepší před použitím spařit na sítku vřelou vodou a naložit do rumu.
  •         Doporučuji do hlavičky beránka nalít těsto bez rozinek a až do zbytku zamíchat rozinky, ovoce a dolít, protože když beránkovi čouhá z oka nebo z čumáku kus rozinky, není to úplně estetické.
  •         Pokud nechcete mít bezhlavého beránka, nechte ho před postavením opravdu dobře vychladnout vleže na mřížce.
  •         Uvedené těsto je možné použít i na jiný tvar než beránka. Zkuste třeba zajíčka nebo bábovku. Rozinky můžete nahraďte kousky čokolády a celé zalijete čokoládovou polevou.

 
Beránek byl vynikající, doporučuji tento recept vyzkoušet na letošní Velikonoce. 


Tak šup do kuchyně!


- BLA -
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty

Cesta z těsta

5.0 12
od 299
IHNED odesíláme

Cesta z těsta

0.0 0
od 299
e-kniha IHNED ke stažení
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

MUDr. Josef Jonáš patří mezi nejvýznamnější světové průkopníky a propagátory přírodní medicíny, které se věnuje už více než padesát pět let. Po ukončení studia a působení v oblasti psychiatrie se začal zabývat akupunkturou a dalšími metodami alternativní diagnostiky a léčby. Svůj odborný zájem zaměřil především na výzkum tradiční čínské medicíny, což ho přivedlo k vývoji vlastní „Metody kontrolované a řízené detoxikace organismu“. Kniha Josef Jonáš 80 let i náš rozhovor nabízí hlubší pohled na osobnost a práci průkopníka detoxikace.
Když jsem se pustila do prvního dílu série Greta (titul nese název S Gretou si nic nezačínej) německé autorky Susanne Abel, nečekala jsem, jak hlubokou stopu ve mne její román zanechá. Volné pokračování, které vyšlo letos v Našem nakladatelství pod názvem Co jsem nikdy neřekla, bylo strhující naprosto stejným způsobem.
Mordparta Ostrava nabízí to nejlepší, po čem mohou fanoušci true crime sáhnout. Je to silné kafe. Kniha se soustředí na práci a kariéru Lubomíra Valeriána, někdejšího šéfa ostravské mordparty, a zároveň detailně popisuje některé z nejzajímavějších a nejbrutálnějších případů, na kterých se podílel. Autorům se podařilo vytvořit dílo, které je nejen poutavé, ale i precizně zpracované.