Peter Minárik poradí, jak na dietu nejen pro diabetiky

archiv revue
Kniha známého gastroenterologa Petera Minárika, diabetoložky Barbory Zobokové a výživové poradkyně Evy Blaho je vítanou podporou pro pacienty trpící cukrovkou a jejich příbuzné, ale i pro další zájemce o dietní stravování. Publikaci představil na besedě v Domě knihy Peter Minárik koncem listopadu.

O autorovi

Doc. MUDr. Peter Minárik, Ph.D., MSc., je internista, geriatr a gastroenterolog. Několik let také studoval problematiku preventivní a klinické výživy a dietetiky. V posledních letech sleduje také vše, co se týká životosprávy a její souvislosti s lidským zdravím a chronickými chorobami. Nedávno se stal magistrem a docentem veřejného zdravotnictví. V současnosti pracuje jako gastroenterolog v Onkologickém ústavu svaté Alžbety a jako internista ve Falck Healthcare v Bratislavě. Také je již několik let činný jako vysokoškolský učitel na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety a na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitře. V posledních letech se věnuje především problematice vztahu výživy, obezity a životního stylu ke zhoubným nádorům. Kromě publikační a přednáškové činnosti se dlouhé roky věnuje popularizaci zdravého životního stylu a prevenci chronických chorob. Je autorem nebo spoluautorem několika knih.

Dieta pro diabetiky

Vedle toho, že se čtenář seznámí s tím, jak vznikají diabetické obtíže a jakou úpravou životosprávy jim může diabetik předcházet, jsou součástí knihy příkladové jídelníčky, přehledové tabulky s výživovými a energetickými hodnotami a více než 100 dietních receptů na přípravu snídaní, polévek, jídel z masa a drůbeže, ryb, zeleninových jídel, příloh, salátů, dezertů a moučníků. Kniha je vybavena bohatou barevnou fotodokumentací.

Jak moc je dnes diabetes rozšířená nemoc?
U populace stoupá výskyt obezity a roste i výskyt cukrovky. Není jen jeden druh diabetes, jsou dva základní typy. Na Slovensku máme jiný údaj než v České republice, na Slovensku je okolo 400 000 diabetiků, v ČR okolo 900 000 registrovaných diabetiků a tento trend neustále narůstá. Všechno souvisí se způsobem života, jaký lidé vedou, s přejídáním se a podobně.

Stává se, že má někdo diabetes 2. typu a neví o tom?
Ta čísla, která jsem zmínil, se týkají lidí, kteří o tom vědí. Existuje spousta lidí, kteří o tom samozřejmě nevědí. Cukrovka se diagnostikuje z krve.

V knize hodně figuruje slovo dieta a lidé to mají spojeno s něčím, co není chutné a je to spíše utrpení. Je to jen mýtus?
Určitě je to zažitý mýtus. Je třeba rozlišit racionální výživu zdravých lidí a dietu. Dieta však není nějaká odtučňovací kúra, ale je to velice široký pojem, který se zabývá výživou.

Existuje nějaký univerzální návod ke stravování všech diabetiků?
Samozřejmě existují nějaké univerzální zásady, ale poté je třeba individualizovat. V první řadě máme diabetes 1. a 2. stupně. Diabetici 1. typu většinou obézní nebývají, nepotřebují snižovat nadváhu. Obézní diabetici druhého typu však musí konzumovat stravu se sníženou energetickou hodnotou.

Na základě čeho je možné fundovaně určit režim daného jedince?
Pokud hovoříme o dietě pro diabetiky, tak základní funkci zde plní diabetolog. Ideální je, když se zde zapojí také nutriční specialista. Obecné principy jsou však velice podobné, je třeba je pak individualizovat.

Mnoho lidí si neumí představit život bez sladké chuti, proto se hodně objevují také náhradní sladidla. Mluví se o jejich škodlivosti. Jak to s nimi dnes?
Náhradní sladidla patří do kategorie potravinových aditiv. Sladidla musí dodat sladkou chuť, avšak bez cukru. O škodlivosti se sice hovořit dá, ale když člověk nahlédne do literatury založené na vědeckých důkazech, tak zjisti, že v malých dávkách tam prokazatelně škodlivé vlastnosti nejsou.

Ve vaší knize se objevuje více než stovka receptů. Jsou tyto recepty vhodné i pro lidi, kteří nemají v rodině cukrovku ani obezitu?
Jednoznačně ano. Všechny recepty jsme připravovali i ochutnávali, není to nic stáhnutého z internetu. Není to žádná veganská strava, není to nic pro člověka nepřirozené, je to strava vhodná opravdu pro všechny.

Besedu moderovala: Sandra Procházková

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština

Dieta pro diabetiky

3.0 1
599 491
Vyprodáno
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Ve středu 10. září se v ostravském Domě knihy konal křest románu Jiřího Klečky Černý Kos. Akci moderovala spisovatelka Lenka Pastorčáková.
MUDr. Josef Jonáš patří mezi nejvýznamnější světové průkopníky a propagátory přírodní medicíny, které se věnuje už více než padesát pět let. Po ukončení studia a působení v oblasti psychiatrie se začal zabývat akupunkturou a dalšími metodami alternativní diagnostiky a léčby. Svůj odborný zájem zaměřil především na výzkum tradiční čínské medicíny, což ho přivedlo k vývoji vlastní „Metody kontrolované a řízené detoxikace organismu“. Kniha Josef Jonáš 80 let i náš rozhovor nabízí hlubší pohled na osobnost a práci průkopníka detoxikace.
Když jsem se pustila do prvního dílu série Greta (titul nese název S Gretou si nic nezačínej) německé autorky Susanne Abel, nečekala jsem, jak hlubokou stopu ve mne její román zanechá. Volné pokračování, které vyšlo letos v Našem nakladatelství pod názvem Co jsem nikdy neřekla, bylo strhující naprosto stejným způsobem.