Vánoční cukroví podle "Sandtnerky" – Klasická česká kuchařka

archiv revue
Vánoce jsou plné tradic a která kuchařka má u nás delší tradici než právě Sandtnerka? Vyzkoušejte její recept na vanilkové rohlíčky.
Není mnoho kuchařek, o kterých by se dalo říct, že podle nich vařily už naše prababičky. Snad jen tato Klasická česká kuchařka má tuto výsadu. Poprvé vyšla ve dvacátých letech minulého století a brzy se dostala snad do všech domácností. Možná to bylo i proto, že to není jen kuchařka plná receptů, ale i kniha rozpočtů. Nové vydání "Sandtnerky" je navíc doplněno současnými poznatky o výživě a samozřejmě je i v moderní češtině, které všichni rozumíme. Bez nadsázky můžeme říct, že s Klasickou českou kuchařkou uvaříte cokoliv, co si usmyslíte, a to i včetně mezinárodní kuchyně. Recepty jsou sestaveny tak, aby je zvládly i začínající kuchařky, nechybí ani obrázky a celá kuchařka nás provede menu od polévek, přes předkrmy, maso, ryby, omáčky, moučníky, dorty, zmrzliny, cukroví, zpracování ovoce a zeleniny a samozřejmě neschází ani nápoje. Je asi mnoho žen, které by si s touto jednou kuchařkou bohatě vystačily, a protože je právě teď doba, kdy všechny pečeme cukroví, dáme vám recept na vanilkové rohlíčky. Proč zrovna tento? Protože není snad nikdo, kdo by je neměl rád.

Vanilkové rohlíčky podle "Sandtnerky"

15 dkg hladké mouky, 2 dkg moučkového cukru, špetka mleté vanilky, citronová kůra, 5 dkg loupaných jemně mletých mandlí, 11 dkg másla, 1 žloutek, 8 dkg cukru s vanilkou na obalení

Na vál si připravíme mouku, cukr, vanilku, na špičku nože strouhané citronové kůry a mandle. Do toho rozsekáme velkým nožem dobré máslo, přidáme žloutek a vypracujeme dobře, ale lehce těsto, které uložíme do studena na 15 minut. Potom z těsta vyválíme dlouhý váleček, rozkrájíme z něho stejné kousky, děláme rukou malé rohlíčky, složíme je na suchý, papírem vyložený plech a v mírné troubě je upečeme do bledě růžova. Upečené, ještě teplé opatrně obalíme vanilkovým cukrem.

Klasická česká kuchařka je kniha, která se hodí nejen do každé kuchyně, ale snad každému jako dárek, protože si v ní najde inspiraci zkrátka úplně každý. A kdybyste náhodou neznali například recept na polévku pro nemocné nebo recepty na rosoly a marmelády, tady je najdete. Je to klasika, jaká se nikdy neomrzí. Recepty jsou prověřené nejen samotnou autorkou, ale i generacemi jiných kuchařek, které podle ní vařily. Moc se mi líbí a určitě jsem s vařením podle ní neskončila.


-ice-
Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština
Klasická česká kuchařka
Čeština

Klasická česká kuchařka

5.0 1
499 409
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.
zanechte komentář (zprávu)

Nejnovější články

Ve spolupráci s nakladatelstvím BOOKMEDIA jsme pro vás zlevnili několik krásných knih, které můžete darovat ke DNI MATEK. Sleva 45 % už jistě stojí za to! Akce platí od 28. 4. do 9. 5. 2025.
Párty hra, která je určená nejen teenagerům...
Paedyn, chytrá a drzá pouliční zlodějka z chudinské čtvrti, se snaží přežít v krutém světě. Příběh se odehrává ve světě, který prošel ničivou morovou epidemií. Ti, kteří přežili (elita), získali schopnosti, zatímco ti, kteří nepřežili (obyčejní), byli vyhnáni nebo zabiti. V království jsou obyčejní považováni za podřadné a král nařídil jejich likvidaci, aby zachoval elitní společnost. Hlavní hrdinka, obyčejná dívka, předstírá, že je elita, a vydává se za vědmu, aby skryla svou pravou identitu. Když zachrání prince Kaie, ocitne se v očistných zkouškách, smrtící soutěži, která má předvést schopnosti elity – jediné věci, kterou postrádá.