Recenze: Kuchařka rodiny dona Corleona

archiv revue
Píše se rok 1972. V kinech se promítá první díl trilogie Kmotr. Film se stane legendou a Kmotr synonymem bezskrupulózního mafiána. Kmotr se stal inspirací pro spisovatele, filmaře i scénáristy. Ale kuchařka? Nemožné se stalo skutečností a vy si pochutnáte na zatraceně dobrých italských specialitách.

Myslím, že mezi námi není nikdo, kdo by o Kmotrovi nikdy neslyšel. Kmotr je nejen filmovou postavou, ale především symbolem italského mafiána. A tak se nabízelo, že někdo chytne za pačesy příležitost, která se nabízela, a využije toto komerční téma i v gastronomii. A tak Liliana Battleová shromáždila, upravila nebo vymyslela italské recepty, které by zaujaly i Kmotra. Ostatně, pokud jste se na film dívali důkladně, pak víte, že jídlo v něm mělo zásadní roli. Upřímně řečeno, co by byla Itálie bez dobré bašty?

Kuchařka rodiny dona Corleona vyšla v nakladatelství Slovart. Fotografování se zhostila Stacey Tyzzerová a kniha je téměř povinnu četbou pro všechny, kteří si zamilovali Itálii nebo Kmotra. Všechny pokrmy mají říz a jen tak na ně nezapomenete. Jsou pálivé tak, až to není hezké, nebo kombinují nekombinovatelné. Kapitoly jsou rozdělené tematicky tak, aby se z nich dala vytvořit parádní hostina se vším všudy. Od předkrmů a pečiva se dostaneme k polévkám a risottům. Velký prostor zaujímají těstoviny a pizzy. Autorka nezapomněla na mořské plody ani na saláty a všudypřítomnou zeleninu. A co by byla kuchařka bez sladkostí, že?

Každý pokrm obsahuje příběh spjatý s rodinou dona Corleona. Finální jídla jsou často plná rajčat, kečupu a nezřídka i pálivých přísad. To vše je tu proto, aby i obrázky korespondovaly s tématem mafie. Kečup evokuje krev a feferonky drsné metody mafiánů. Fanoušci Kmotra ocení fotografie z filmu a perličky z natáčení. Co se týče postupů, recepty jsou napsané tak, že připomínají beletrii. „Kuchařka rodiny dona Corleona“ není žádná tuctová ani nudná záležitost. Má grády a ocení ji zejména ti, kteří neberou věcí vážně a mají smysl pro humor. Ačkoliv ten je někdy dost černý. Mafiánská kuchařka je jedna velká nadsázka a vy se u ní parádně pobavíte.

Některé recepty zvládne i naprostý začátečník a u těch složitějších najdete řadu tipů, jak je vypilovat k dokonalosti. Všechny pokrmy jsou typické pro Itálii. Voní z nich dálky, moře a sluníčko. Vyberou si masožravci, vegetariáni i dietářky. Mnohé z jídel se objevily ve filmu Kmotr, a pokud ne, autorka vybrala pokrm, který je podobný tomu filmovému. Stejnou péči, jako věnovala jídlům, věnovala i informacím o Kmotrovi a jeho rodině. Díky knize Kuchařka rodiny dona Corleona se stanete odborníky na kultovní snímek i na italskou kuchyni. Jsem si jistá tím, že tuhle knížku si užijete i tehdy, když je vám italská mafie ukradená. A víte co? Možná změníte názor. Co takhle uvařit si těstoviny a pustit si nějaký zajímavý film? Však víte, který.

Autor: Veronika Černucká

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty
Čeština

Kuchařka rodiny dona Corleona

0.0 0
499 409
IHNED odesíláme
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

První díl trilogie Vortex nazvaný Den, kdy se rozdělil svět byl debutem německé spisovatelky Anny Benning a obratem sklidil úspěch nejen u čtenářů young adult literatury. Na pulty knihkupectví nyní míří jeho pokračování Dívka, která prolomila čas.
Young adult román „Přísahej“ je prvním dílem ze série „Boys of Avix“, jež nás zavane do Ameriky, do takého toho bezstarostného období, kdy omladina opouští střední školu a přechází na výšku a mezi tím dovádí na plážích a v klubech, kde je hlava na hlavě a prostor je prosycen alkoholem. Čtenáře čeká plno nezřízené zábavy, atmosféra nabitá mladickou energií, kdy se často objevují první příležitosti okusit erotické radosti.
Vyhrajte svěží romantickou fantasy o zakázané lásce a volbě mezi povinností a touhou. Knihu Mezi dnem a nocí získají 2 soutěžící.
Prémiový obsah
číst více